Wysyłka gratis od 99 zł
Gwarancja jakości
Ekspresowa dostawa
796 071 854
 

Jak parzyć herbatę?

Jak parzyć herbatę?

Jak parzyć herbatę i co warto o tym wiedzieć? Ponieważ naprawdę dobra herbata to herbata dobrze zaparzona, przedstawiamy kilka przydatnych zasad i wskazówek dla każdego amatora herbaty. 

Listki poszczególnych herbat oraz sposoby ich obróbki różnią się od siebie. Dlatego również instrukcje dotyczące ich parzenia w każdym przypadku są indywidualne i mogą się różnić w takich kwestiach jak: długość parzenia, temperatura wody, ilość suszu i ilość zaparzeń. Aby więc sporządzony napar charakteryzował się jednocześnie przyjemnym smakiem, bogatym aromatem i cennymi właściwościami zdrowotnymi, należy ściśle przestrzegać instrukcji jego parzenia. Poniżej znajdują się orientacyjne wartości parzenia dla każdego gatunku herbaty.

Ponieważ dokładne zalecenia zależą od konkretnego rodzaju, warto sprawdzać dokładne wytyczne każdej pojedynczej herbaty.

 

 

 

 

 

Herbata biała

Czas: ok. 4-7 minut
Temperatura wody: ok. 70-85o C
Ilość suszu: 1-2 łyżeczki na filiżankę

Herbata zielona

Czas: ok. 2-4 minut
Temperatura wody: ok. 65-80o C
Ilość suszu: w zależności od rodzaju, przeważnie 1 łyżeczka na filiżankę

Warto wspomnieć, że napar zielonej herbaty zmienia swoje cechy w zależności od długości parzenia. Parzony krótko działa pobudzająco, parzony długo - odprężająco i relaksująco.

Herbata żółta

Czas: ok. 2-3 minut
Temperatura wody: 80-85o C
Ilość suszu: 1 łyżeczka na filiżankę

Herbata czarna i herbata czerwona

Czas: ok. 3 minut
Temperatura wody: 95o C
Ilość suszu
: 0,5-1 łyżeczka na filiżankę

Oolong

Czas: do 5 minut
Temperatura wody: 90o C
Ilość suszu: 1 łyżeczka na filiżankę

Rooibos

Czas: ok. 3-5 min.
Temperatura wody: 90-95o C
Ilość suszu: 1 łyżeczka na filiżankę

Przydatna wskazówka

Aby napar herbaty był mocniejszy, należy wsypać do filiżanki więcej suszu, a nie przedłużać czas jego parzenia. Listki zostawione zbyt długo w wodzie przechodzą przez proces dodatkowej fermentacji, w trakcie której wydzielają się substancje mające szkodliwy wpływ na smak, zapach i właściwości herbaty.

powrót...

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera
i już dzis odbierz prezent na zakupy

KUPON 10% RABATU

Kontakt

Zadzwoń do nas
w dni robocze 8:00-16:00
+48 796 071 854

napisz do nas maila
info@zielonybazar.pl